Programma 2016

Theatertapas 2016

Makers

Theatertapas 2015

Makers

Foto's

Video

Theatertapas 2014

Makers

Foto's

Video

Theatertapas 2012

Makers

Foto's

Video

Theatertapas 2011

Makers

Foto's

Video

Franzis Wiese

Installatie

Desire OF(F)...

Een licht/video installatie. Geïnspireerd op de kou van de winter en een steeds groeiende aantal zonnestudio’s in de steden – laat je verrassen!

In het werk van Franzis Wiese spelen de spanning tussen fictie en realiteit een belangrijke rol, theatrale ensceneringen gecombineerd met onverwachte locaties.
Het publiek wordt voor een moment in een onbekende situatie geplaatst en geconfronteerd met zichzelf, vaak op een voyeuristisch manier.

Harry Bos e.a

Groepsexpositie

’de Omslag’

In de Nederlandse gevangenissen mogen re-integratietrajecten niet langer ‘cursussen sociale vaardigheden’ worden genoemd. Sinds kort heet dit ‘training terugkeer naar de maatschappij’

Wellicht is het één van de vele voorbeelden waarin het Nederlandse kabinet een gezicht geeft aan de ‘Omslag’. Maar is er wel sprake van een omslag of worden er enkel wat etiketten verhangen? Is het vooral beeldvorming? Framing? En verandert er inhoudelijk weinig in de samenleving?

Beeldvorming - het woord zegt het al - dat is toch het gebied waar de beeldend kunstenaar uit de voeten kan?

In de splinternieuwe locatie met uitzicht over het Ebbingekwartier; het Gasfornuis, zullen een tiental beeldend kunstenaars tezamen de ruimte gaan vullen binnen het thema 'de Omslag'

Sarah&Freya

Voorstelling

Split Second

“Hoewel ik nog steeds hetzelfde lijf, dezelfde hersens en dezelfde gedachten bezat, had ik toch het gevoel dat ik uit mezelf was gehaald. Ik voelde me veel lichter en vrijer.

Ik wist dat het allemaal illusie was. Maar dat had juist iets bemoedigends. Ik was mezelf niet echt kwijtgeraakt, ik kon haar zo weer worden. Ik kon zo weer terug naar m’n eigen naam.

Ik zie het niet als een spelletje. Alhoewel niets zeker is.”

De voorstellingen van dit duo bevinden zich vaak op het snijvlak van beeldende kunst en theater. Freya studeerde in 2008 af aan het Frank Mohr Instituut te Groningen in de richting Scenography. Eerder behaalde zij haar diploma als fotografe aan het St. Joost te Breda. Sarah studeerde af als theatermaker en actrice aan de Amsterdamse Theater Academie in 2007.

Onderwerp zijn vaak zowel zijzelf als het publiek, waarbij de eigen identiteit tegen het licht wordt gehouden. Met dynamisch gebruik van de ruimte, video beeld projecties en eigen spel, scheppen zij een theatrale werkelijkheid of installatie met een vervreemdend effect op de realiteit.

www.freyasaraheshuijs.blogspot.com

Alfonso y señor León

Muziekperformance

Alfonso y señor León is een muzikale en visuele belevenis ter bevordering van de geestesrust, voor jong en oud. Uitgerust met een breed arsenaal aan instrumenten nemen de twee muzikanten het publiek mee op een verbeeldingsvolle trip. De sprookjesachtige muziek wordt ondersteund doormiddel van toepasselijke videobeelden

Gazpacho

Dans/acrobatiek voorstelling

Gazpacho is een experimentele soep van verscheidende kunstvormen, gevuld met surrealistische bewegingsvormen, esthetische patronen, fysieke hoogstanden, humoristisch absurde scenes en verstilde beelden.

Dans/acrobatiek: Jaap Kamstra / Johanneke Hartog / Anneroos Everts / Otto Roth.
Muziek: Vera de Geus.

 

Guus Diepenmaat

Voorstelling

Hoe zou het zijn als je drie mensen in één ruimte stopt en met elkaar opscheept. Deze drie mensen hebben geen of nauwelijks kennis van de wereld zoals wij die nu kennen. Deze mensen zijn bijna als onbeschreven bladen. Hoe zullen ze zich tegenover elkaar gaan gedragen en hoe gaan ze met elkaar om? Zullen ze praten of zwijgen?

Het zijn mensen met een naïef wereldbeeld. Ze komen ergens anders vandaan. Misschien waren het wel superhelden die nooit het gewone leven hebben gekend. Het doet er eigenlijk niet toe waar ze vandaan komen. De vraag is wat ze kennen en begrijpen. En de vraag is wat wij van hen begrijpen.

Er ontstaat een nieuwe wereld, een wereld die ze zelf creëren. Gevoed door impulsen en vervreemdende beelden uit een televisie vormen ze hun eigen normen en gebruiken.

Guus Diepenmaat is mede oprichter van en maker bij Broed, een platform voor (theater)makers.
www.platformbroed.nl
 

Yotka Kroeze

Voorstelling

Een beeldende vertelling over een plek in Nederland die door zijn lage ligging van 6,60 meter onder NAP en geomterisch vormgegeven landschap, altijd geleefd wordt door wind en water.

De kracht van het water is onbeschrijvelijk sterk en heeft op deze plek in Nederland haar geschiedenis geschreven. Daarover gaat deze voorstelling, het leven op een land onder de waterspiegel. Hoe we er met man en macht voor zorgen dat onze voeten droog blijven.
Maar wat te doen als het water door een gat in de dijk, toch nog de polder binnen komt stromen?

Yotka Kroeze is theatermaakster en docent beeldende vorming. Ze is opgegroeid in Wieringerwerf, een dorp langs de A7 in de Wieringermeerpolder.

De aanleg van de afsluitdijk in 1930 heeft ervoor gezorgd dat haar opa in 1935 vanuit Groningen naar het nieuwe land kon trekken. De Afsluitdijk is sinds de laatste sluitsteen in 1930, de belangrijkste toevoersweg tussen noordelijk oost en west geworden. Het land werd in 1930 droog gelegd, maar pas in 1934 bewoonbaar verklaard. Yotka verhuisde 72 jaar na de drooglegging van de Wieringermeer, van Wieringerwerf naar Groningen om daar aan de kunstacademie te studeren.

Yotka verteld over de polder en het water, aan de hand van wat haar opa en oma haar vertelt hebben en naar aanleiding van verzameld documentatiemateriaal. Door middel van maquettes, videobeelden en geluiden geeft ze de kijker een kijkje in het heden en het verleden.
 

Concept en beeld Yotka Kroeze | Geluidsontwerp en techniek Jobbe Holtes

Met dank aan Opa en Oma Heidema, en Klussenbedrijf Multikroeze.

Kijk voor meer informatie over speeldata en achtergrondinformatie op www.yotkakroeze.nl en op www.theatertapas.nl

Anneriek de Vries

Installatie/Voorstelling

Het is vrijdagmiddag en ik ben op weg naar mijn bestemming. In gedachten gezonken loop ik over de stoep. Ik zie iemand naderen maar ik zie hem niet echt. De stoep is niet erg breed en we moeten elkaar passeren. Ik doe een stap naar rechts en dit doet hij tegelijkertijd ook. Ik doe een stap naar links en ook hij zet zijn rechtervoet tegenover mijn linkervoet. We kijken elkaar aan en glimlachen. Vervolgens passeert hij me van rechts. Een alledaagse situatie die leidt tot een klein moment van contact tussen twee onbekenden. Iemand aan de overkant van de straat staat naar ons te kijken. Ze moet lachen om wat ze voor haar ogen ziet gebeuren. Zij is ons publiek en wij zijn haar acteurs.

www.anneriekdevries.com

Dialéctica

Dansvoorstelling

Dialéctica is een voorstelling waar moderne dans, beeldende kunst, muziek en videokunst samensmelten.
Na groot succes op Noorderzon wordt deze voorstelling nu doorontwikkeld  en is te zien op Theatertapas.

Regie l Daniëlle Boer
Decor l Michel Velt / Alex Berends
Choreografie l Otto Roth / Andrea Molina
Dans l Sanneke Gerkes / Roberto Murillo
Muziek l Elwin Staal
Video l Peter Versluis

www.michelvelt.nl

Stranger things have happened

Improv theater

Stranger Things Have Happened is een Engelstalige comedy- en theaterorganisatie uit Groningen. Ze richten zich vooral op improvisatie en spelen regelmatig in en rondom de stad, met wekelijkse shows in Irish pub O'Ceallaigh, en maandelijkse shows in de Usva. Naast improv is de groep bezig met talloze andere projecten, waaronder hun 'serieuze' toneeltak 'Stranger Things Black Label', sketch-groep 'The Turnip Factory', en de gefilmde serie 'North'.
Voor Theatertapas proberen zij een nieuwe format improv comedy uit, waarbij, gebaseerd op suggesties uit het publiek, verhalen door een verteller worden geleid en door de spelers worden uitgebeeld.

Zie voor meer informatie www.strangerthings.nl

Marieke Veenstra

Voorstelling

Pandora.
Marieke maakt voorstellingen die zo veel mogelijk door het publiek worden aangestuurd. Door middel van mechanieken en houtje touwtje installaties kan de toeschouwer zelf dingen in beweging brengen.
Pandora is een bouwpakket. Het wordt afgeleverd met een handleiding. Op het moment dat u als publiek de handleiding volgt ontstaan er beelden en bewegingen en daarmee het verhaal.

Koos en Emiel

Installatie/voorstelling

De Vlieg.

Een vlieg ontvangt de wil van de mens en krijgt in zijn keuzes de illusie van vrijheid.
Zijn vrije vlucht vervormt tot een blinde wil naar het ongrijpbare.
Een voorstelling over: Vrije wil>Mens>vlieg>vlucht>ruimte>raket.

Vanuit verschillende disciplines werken Emiel Driesten en Koos Buist samen.
Emiel is theatermaker, Koos Beeldend kunstenaar.
Het belooft een verassende voorstelling te worden met filosofische inslag, humor en pronkjes van beelden.

Komt dat zien.

Emiel Driesten:
http://nl.linkedin.com/pub/emiel-driesten

Koos Buist:
http://www.koosbuist.nl

Ida&Jelien

Voorstelling

Damen en Heren
Appels en Peren!

Welkom in het video-circus van Ida&Jelien
Geloof het of niet, maar dit moet u hebben gezien!

Het betoverende circus is de plek van verwonderen
waarin de magische acts u zullen overdonderen.

De luchtige olifant danst over het koord.
Het orkest maakt muziek dat u nog nooit heeft gehoord!

Na het hobbelende draaimolenpaard
komt de vrouw met  haar waanzinnige baard.

Uit de hoge, curieuze hoed,
loopt een fabelachtige stoet

Houdt uw ogen en oren open,
want dit is iets wat u niet mis wilt lopen!

Komt dat zien! Komt dat zien!
Het video-circus van Ida&Jelien!