Makers 2011

Theatertapas 2016

Makers

Theatertapas 2015

Makers

Foto's

Video

Theatertapas 2014

Makers

Foto's

Video

Theatertapas 2012

Makers

Foto's

Video

Theatertapas 2011

Makers

Foto's

Video

Koos Buist

De van nature speelse ‘video’ installaties van Koos zijn een ode aan de wonderlijke wereld die wij allemaal delen.

Het werk ontstaat vanuit Koos zijn verwondering voor de wereld en dan in het bijzonder de natuurlijke wereld om mij heen. Dit wordt gevoed door een onuitputtelijke nieuwsgierigheid naar de dingen die simpelweg zijn. Vaak waant hij zichzelf een onderzoeker op ontdekkingsreis in de bijna magische wereld van de natuur. Hierin kun je schijnbaar oneindig in- en uitzoomen van micro naar astronomisch en ver daar voorbij.

 

De onderzoeker in hem werkt samen met het kind in hem. Deze heeft van naturen een speelse aard, wat cruciaal is voor mijn werk. Zonder te spelen is het werk niet levensvatbaar. Het proces van het spelen staat in direct verband met de realisatie van het werk. Spelen is voor hem misschien wel de meeste directe verbinding met de natuur, die hij zo bewonderd. Een oerinstinct zo oud als de mens, dat aanzet tot het uitproberen en daarmee realiseren van nieuwe dingen.
 

Koos Buist is Beeldend kunstenaar en studeerde af aan Minerva als autonoom kunstenaar. Zijn werk was eerder te zien in Museum Belvedere, Galerie Punt en bij Rebours festival in 2010.

www.koosbuist.nl

Harry Bos

Op Theatertapas toont Harry Bos twee installaties.
Foto installatie: “de waterscheiding”
Video installatie met 2 monitoren. De getoonde beelden gaan een relatie met elkaar aan. Kortom gezegd toont het werk het dappere geploeg van ons allen.

Harry Bos is beeldend kunstenaar afgestudeerd aan Minerva Groningen. Hij werkt met mixed media en maakt media-art installaties en foto’s. Harry’s uitgangspunt in zijn werk is veelal een metafoor dat dient voor de aannames die de kijker vaak in zijn brein vastlegt maar zich niet altijd bewust is dat hij dit doet. Zijn werk begeeft zich vaak op de grens van documentair en autonoom beeldend werk.

http://www.harrybos.nl/biography.html

Ida&Jelien

"Er waren eens..."

In dit smaakvolle voorproefje van de nieuwste video-voorstelling van Ida & Jelien, kookt de keukenprinses ter plekke een verhaal die de andere prinses filmt in reuzengroot boek. Smakelijk kijken!

Ida&Jelien gebruiken live-animatie, stop motion animatie en performance. Met deze ingredienten maken ze ter plekke een film .Ida Buijs studeerde in 2007 af aan Academie Minerva als autonoom kunstenaar met als specialisatie Fotografie. Jelien Veenstra studeerde datzelfde jaar af aan de Academie voor Popcultuur richting vormgeving met als specialisatie videografie. Tijdens de BIK opleiding (beroepskunstenaars in de klas) leerden ze elkaar kennen en sindsdien maken ze- naast hun eigen werk - samen videovoorstellingen. Met "Alice of Niets" en "Fifties/FIFTIES" stonden ze onder andere op Noorderzon, het Winter Welvaart Festival, de Zomer van Utrecht en het Stukafest.
Voor meer informatie over Ida&Jelien kunt u kijken op:
http://www.idaenjelien.blogspot.com/
http://www.idabuijs.nl/
http://www.jelien.nl/

David de Haas

Eénreisburo

‘Naar waar u niet komen kunt’

       •  Wilt u een uitstapje maken uit uw dagelijks bestaan.
       •  Wilt u zich onderdompelen in de leegte van het reizen.
       •  Wilt u op ontdekkingstocht naar de eindeloze horizon.
       •  Wilt u zichzelf vinden, door nergens naartoe te gaan.

'Eénreisburo is een nieuw soort reisbureau dat gedurende de zomer van 2011 reizen aanbiedt die u meenemen naar het onbestemde.

Wij introduceren een wijze van reizen die u ergens anders naartoe brengt dan naar uw bestemming. Mocht u op zoek zijn naar een exotisch oord, dan verwijzen wij u door naar een regulier reisbureau. Mocht u daarentegen op zoek zijn naar een reis, naar het loskomen van de wereld en naar het vervolgens weer vernieuwd terug te keren naar de wereld, boek dan uw reis bij Eenreisburo.'

Voor TheaterTapas geeft David een lezing over de achtergrond van zijn werk (waar komt het vandaan, hoe staat het in sociaal/maatschappelijke context, wat voor plek neemt dit soort werk in binnen de kunst, wat zijn de implicaties van mijn manier van werken). Men kan de lezing volgen om met achtergrondkennis van zijn werk en zijn streven straks in de zomer aan de reis deel te nemen. Bij aanvang in de Souffleur liggen er folders over het reisburo en na deelname aan de lezing krijg je een vrijkaartje voor het project.

Chantalla Pleiter & Teackele Soepboer

Chantalla Pleiter en Teackele Soepboer "De Ficus Benjaminnen"

Installatie van interactieve kamerplanten Jaap en Judith die in geluid en tekst op je aanraking reageren.

De Ficus Benjaminnen is een onderzoek waarin de makers op zoek zijn naar dynamische, interactieve en eigengereide natuur.
Jaap en Judith zijn twee interactieve kamerplanten (ficus benjamin). Ze reageren op elkaar en op de mensen in hun omgeving. De bezoeker mag naar ze kijken, ze aanraken, aaien, slaan.. Al die interactie is een vorm van communicatie en de ficus communiceert terug.. In geluid, beeld, beweging of tekst.

Door de ficussen aan te raken genereren ze tonen, muzikale geluiden, en roepen ze au als de bezoeker ze te hard behandeld. Via een schermpje communiceren ze met elkaar, laten weten hoe het met ze gaat, wat ze van de bezoeker denken en soms komt Judith’s poëtische aard naar boven.. En als er niemand in de buurt is babbelen Jaap en Judith met elkaar..
Hoe zou het zijn als wij de natuur minder als statisch en meer als levend wezen zouden ervaren. Natuur die de mogelijkheid heeft om emoties te tonen of te reageren op mensen in haar omgeving. Natuur die zich gedraagt als huisdier. Zou ons bewustzijn van de “levende” natuur hierdoor groter worden en zouden we dan misschien ook beter voor haar zorgen?

http://www.chantallapleiter.nl

Yotka Kroeze

Maquette-050 presenteert Huiswaarts

Laat je leiden door de geluiden van alledag en ontdek een andere wereld.

In het huis klinkt het geluid van een typemachine en zachte muziek op de achtergrond. Er is iemand aan het schrijven. Gedachten worden afgewisseld met geluiden uit het alledaagse. Een zoektocht naar een eigen plek, gedreven door de grote aantrekkingskracht van de buitenwereld en de onvermijdelijke keerzijde ervan. Fragmenten over het gaan en telkens weer huiswaarts keren. De bezoeker begeeft zich voor even in het hoofd van de schrijver door zelf actief te worden. 

Yotka Kroeze is theatervormgever, afgestudeerd in 2008 aan Academie Minerva. In samenwerking met mensen uit verschillende disciplines werkt zij onder de naam Maquette-050. Yotka maakt interactieve maquettes die niet als uitgangspunt voor een decor ontwerp dienen, maar als theatraal beeld waarin de bezoeker zelf een initiatief moet nemen. Het werk gaat over angsten en verlangens, vanuit een observerende rol en gedroomde dromen.

Tijdens het Theatertapas Festival is enkel één van de drie interactieve maquettes te zien.

Concept en uitvoering Yotka Kroeze, techniek en geluid Alexis Tromp, stem Sander Wiersma.

Voor meer informatie:
www.yotkakroeze.nl
yotkakroeze@gmail.com

El Noré

el Noré is het muzikale alter ego van de in Colombia geboren Remco Gaikema. Hij ontwikkelde zich tot singer songwriter tijdens zijn studie aan de Academie voor Popcultuur. Zijn muziek omschijft zich het beste als: groovende pop songs met hier en daar een Nederlands randje. Speciaal voor deze gelegenheid zal hij een intieme setting creeeren en een bijzondere selectie van zijn nummers ten gehore brengen.

voor meer info: www.elnore.nl

Michel Velt & Wim Velt

Magische blacklight dansuitvoering, door gebodypainte dansers in een experimenteel decor.

Michel en Wim stonden eerder met kunstinstallaties op Noorderzon en de Winterparade in Amsterdam. Op Theatertapas proberen ze voor het eerst hun installatiekunst te vertalen naar een voorstelling.

Dansers: Chiemi Fukumori, Otto Roth, Astrid de Jonge, Vera Velt en Yana Poppe. Chiemi is een zeer getalenteerde Japanse danseres en choreografe die al aan veel grote dansproducties heeft meegewerkt. Muziek: dj Menno Krijgsman.

Met dank aan Dani Kalko en Wytze Terpstra voor het mede mogelijk maken van deze voorstelling.

 

Michel zijn kleurrijke muurschilderingen zijn te bewonderen in onder andere de bar van het ORKZ.
www.michelvelt.nl

Marieke Veenstra

Geef deze zelf aansturende installatie een klein duwtje in de rug en breng met een kettingreactie dingen tot leven.

Voor de voorstelling laat ze zich inspireren door kunstenaars die zich bezig houden met automata, waaronder Charmanka en Keith Newstead. Marieke wil graag een voorstelling maken die zichzelf aanstuurt. Het publiek mag het eerste zetje geven en daarna beweegt alles uit zichzelf, er komt geen technicus of acteur aan te pas. Maar door een knikkerbaan worden lichtbronnen in en uitgeschakeld en gaan er dingen bewegen. Laat u verrassen door de dingen die om u heen tot leven lijken te komen.

Marieke Veenstra is in 2009 afgestudeerd aan de kunstacademie Minerva in Groningen. Haar examenvoorstelling was een objectvoorstelling van Erik of het klein insectenboek. Ze liet zich hiervoor onder andere inspireren door Rieks Swarte en Hotel Modern. Ze is gefascineerd door bewegende objecten. Marieke was eerder te zien met een locatie theater voorstelling op de Worteldagen in Norg.

Bilderband

‘Roadtrip for the non-travellers’

Met een beeldende interpretatie van rockmuziek maakt BILDERBAND een korte roadtrip door de muziekgeschiedenis.

Zoals een band met verschillende instrumenten een compositie opbouwt, zo maakt BILDERBAND van ruimtelijke elementen een doorlopende reeks van beelden tot een 'compositie'. Met een beeldende interpretatie van rockmuziek laat BILDERBAND een korte roadtrip zien langs hun persoonlijke mijlpalen der muziekgeschiedenis. Van een stoffige veranda naast het modderige water van de delta-blues tot de zweterige backstage area van de Nevada woestijn. Met als tussenstop een high tea in Hyde Park om vervolgens de magische tour voort te zetten naar de doodlopende straat van de lethargie.
“Two women went looking for rock’n’roll and found it.”