Over Theatertapas

Stichting Theatertapas

Het concept voor Theatertapas is ontstaan in de herfst van 2010. Beginnende theatermakers Danielle Boer en Brechje Schoen zochten een podium voor de ontwikkeling van nieuw werk, maar merkten dat het aanbod tegenviel - met name in de winter. Reden genoeg om zelf een podium te creëren: in samenwerking met Dity de Vries, ruimtelijk vormgever en organisator van culturele evenementen, is Theatertapas ontstaan. Vanuit theatercafé De Souffleur naast de Stadsschouwburg Groningen werd de eerste editie in februari 2011 georganiseerd. 

Drie edities later is het festival naar het Ebbingekwartier verhuisd. Het concept groeide van een zondagmiddag naar maar liefst drie dagdelen en een ruime hoofdlocatie. Ook de organisatie is veranderd: in 2013 voegde cultureel entrepreneur Andrea Hooymans van Andrea's Art Agency zich bij de organisatie, gevolgd door financial controller Alfred Dijkstra in 2014 en zelfstandig ondernemer Muriel Ramuz in 2015. Anno 2015 bestaat de stichting uit Muriel Ramuz (secretaris), Alfred Dijkstra (penningmeester) en Andrea Hooymans (voorzitter), waarbij Andrea de artistieke- en Alfred de zakelijke leiding op zich neemt.

Met het groeien van de stichting is ook meer mankracht nodig. Daarom werkt de stichting, naast een groeiende groep vrijwilligers, vanaf 2014 met een jaarlijkse projectgroep. Op de contactpagina stelt de projectgroep 2015 zich aan je voor. 

 

Sponsoren

Het festival wordt mede mogelijk gemaakt door verschillende sponsoren uit het midden- en kleinbedrijf in Groningen. Naast financiële sponsoring ontvangt Theatertapas veel sponsoring in natura door het ter beschikking stellen van locaties en goederen.

Theatertapas 2015 werd gesponsord door:

Oberland, Open Lab Ebbinge (OLE), Simplon, AAS Groningen, De Chemie, Platform GRAS, Lighthouse Muzieklab, Het Paleis, Het Infoversum, De Merkstudio, Lichtpunt, OpMaat, POP Groningen, De Kunstboer, Usva en Plaatjesmaken. Theatertapas wordt mede mogelijk gemaakt door Stimuleringsfonds Ebbingekwartier.

Eerder werd Theatertapas gesponsord door:

Kunstraad, Ebbingekwartier, Gemeente Groningen, Plaza Danza, Restaurant Voila, Simplon Poppodium, Propaganda Vormgevers, SKSG, Platform Gras, House of Spice, Gasfornuis, Meneer J. Kooi, Het Paleis, Op Maat, Open Lab Ebbinge, Lichtpunt, CBK Groningen, Confettifeest.nl, AAS Architecten, De Chemie, Oberland, Eetcafé De Buurvrouw, De Souffleur en Alert Heijn Ebbingekwartier.

 

Doelstellingen

Theatertapas heeft een duidelijke missie: "Wij zijn er voor theatermakers met grote plannen zonder podium. Wij brengen publiek, theatermakers en ondernemers samen in een mix van performance, bijzondere locaties en gezelligheid". Aldus artistiek leider Andrea Hooymans. De stichting zet beginnende makers op de kaart door hen een podium, promotie en publiek te bieden voor nieuwe producties. Door de timing van het festival in het winterseizoen fungeert het festival als een doorgeefluik voor de zomerfestivals en het komende theaterseizoen.

Theatertapas is een locatiefestival. Dit betekent dat de makers en locaties een interactieve relatie met elkaar aangaan. Daarom zoekt Theatertapas elke editie naar de mooiste en meest inspirerende locaties in het Ebbingekwartier van Groningen. Deze a-typische locaties worden door samenwerkingen met lokale ondernemers onderdeel van de festivalbeleving. Daarmee laat Theaterapas je niet alleen theater maar ook de lokale stadscultuur 'proeven'!

 

Locaties

Vanaf 2013 wordt het festival jaarlijk georganiseerd in het Ebbingekwartier van Groningen. De voorstellingen en installaties zijn te zien in horecagelegenheden, kantoren, winkels en leegstaande panden. De hoofdlocatie van de vijfde editie van Theatertapas wordt nog bekend gemaakt.

Eerdere bijzondere locaties die deelnamen aan Theatertapas zijn:

Oberland, Open Lab Ebbinge (OLE), Simplon, AAS Groningen, De Chemie, Platform GRAS, Lighthouse Muzieklab, Het Paleis, Het Infoversum, Het Gasfornuis, Plaza Danza, Restaurant Voila, Eetcafé De Buurvrouw en De Souffleur.